Het LIFE NEW HYTS-project wil de praktische haalbaarheid van het lokaal produceren, distribueren en toepassen van groene waterstof in het wegvervoer aantonen. Met de focus op een snelle introductie van groene, op waterstof rijdende zware bedrijfsvoertuigen worden belangrijke stappen gezet. Een goed voorbeeld is Aannemingsbedrijf Jos Scholman uit Nieuwegein. De eerste mobiele kraan op waterstof staat klaar om zonder CO2-uitstoot zwaar werk te verrichten.
Inzet van op waterstof rijdende zware bedrijfsvoertuigen genereert opdrachten en is goed voor de werkgelegenheid.
De inspanningen om binnen Utrecht de invoering van groene waterstof in het transport te versnellen, vallen onder het LIFE NEW HYTS-project dat in 2021 van start ging. Aannemersbedrijf Jos Scholman haakte als een van de eersten aan. Al in 2019 startten Scholman in samenwerking met Hysolar met het ontwikkelen van een visie op de energietransitie voor hun sector en is de weg naar waterstof ingeslagen.
Waterstof wagenpark
Het wagenpark van Scholman dat op waterstof rijdt, is sinds 2020 uitgegroeid van elf Hyundai Nexo-auto’s tot acht waterstoftrekkers en vier werktuigdragers. Hoewel Scholman het initiatief voor deze ontwikkelingen heeft genomen, stelt het bedrijf de technologie ook beschikbaar aan andere bedrijven. Inmiddels zijn door producent New Holland meerdere Dual Fuel-trekkers verkocht in Nederland en België. Een flink aantal, dat de vraag vanuit de markt sterk aantoont.
Mobiele kraan
En nu is dus de laatste aanwinst van Scholman een mobiele kraan, omgebouwd naar puur waterstof, met een brandstofcel. Inmiddels draait de eerste mobiele graafmachine, ook de tweede is klaar voor gebruik. De techniek die hierbij wordt ontwikkeld, is ook toegankelijk voor derden. Scholman hoopt hiermee een extra boost te geven aan de energietransitie. Daarnaast wordt de reikwijdte van de waterstoftoepassing nog steeds uitgebreid. Na auto’s, trekkers, werktuigdragers en kranen, kijkt Scholman nu ook naar de mogelijkheden voor rupskranen en vrachtauto’s. De brandstof voor deze ontwikkelingen komen vanuit de markt en de werkgelegenheid. Scholman merkt dat met de toekomstgerichte aanpak meer opdrachten binnenkomen. En vanwege de aantrekkingskracht van de innovatieve technieken staat goed gekwalificeerd personeel vooraan om bij het bedrijf te mogen komen werken.