Home » Bouw electrolyser voor groene waterstof

Bouw electrolyser voor groene waterstof

Bouw electrolyser KWR Nieuwegein

Vanaf komende zomer produceert een electrolyser op het terrein van KWR groene waterstof. Via een ondergrondse pijpleiding gaat de groene waterstof naar het waterstoftankstation in Nieuwegein.

Het waterstoftankstation van Hysolar/Greenpoint is al sinds 2021 in gebruik. De gebruikte groene waterstof was tot nu toe niet lokaal geproduceerd.
Nu is de bouw van de electrolyser-installatie in volle gang. Nog voor de zomer van 2024 zal deze groene waterstof gaan produceren met zonne- en windenergie. Er is een ondergrondse leiding van 1 km lang aangelegd. De groene waterstof gaat daardoor van de electrolyser naar het waterstoftankstation. Voor de aanleg van de waterstofleiding werd een speciale boortechniek toegepast die uniek is in Nederland. In mei wordt de installatie afgebouwd. Meteen daarna begint de stapsgewijze opstart.

Met de nieuwe installatie kan Hysolar straks 300.000 kg groene waterstof per jaar produceren. Dat is voldoende voor zo’n 60 bussen of vrachtwagens.
Lees er meer over op de website van Hysolar.

De productie van groene waterstof via elektrolyse is onderdeel van het LIFE NEW HYTS project. Binnen dit project wordt de transitie naar groene waterstof regionaal gedemonstreerd.