Home » De H2 Challenge: Daniël in 24 uur op waterstof door Europa

De H2 Challenge: Daniël in 24 uur op waterstof door Europa

waterstofauto

Afgelopen 11 en 12 november was de H2 Challenge: dat klinkt interessant. We stellen Daniël een paar vragen.

Daniël, ben je weer bijgekomen van de H2 Challenge?

Ja, het was heel tof om te doen, 24 uur met vier mensen in een auto, dan kom je echt tot goede gesprekken, ook over waterstof!

Vertel, met wie zat je in het team?

Ons team bestond uit groene Waterstof Utrecht mensen Regina Horbach van de provincie Utrecht, Bert Strijker van het Energie Collectief Utrechtse Bedrijven (ECUB) en Jolanda Ledoux van Platform Groene Hart Werkt! En ik ben zelf als onderzoeker bij KWR Water Research Institute betrokken bij LIFE NEW HYTS. Dit is een LIFE-project (‘The EU’s funding instrument for the environment and climate action’) dat laat zien dat groene waterstof voor zwaar vervoer nu al kan. Binnenkort komt er een grote elektrolyser bij KWR in Nieuwegein. Met de groene energie van het 9 MWP zonneveld dat daar ligt gaan we waterstof maken en kan er getankt worden door vrachtauto’s.

collage met foto's H2-challenge

Wat houdt de H2 Challenge in?

De H2 Challenge houdt in dat je in een waterstofauto binnen 24 uur zoveel mogelijk punten moet proberen te verzamelen. Punten verzamelen kan op heel veel verschillende manieren. Bijvoorbeeld door in verschillende landen te zijn. Maar ook door opdrachten te doen, zoals iemand interviewen over waterstof, filmpjes maken en posten op social media en noem maar op. Met een app houd je het bij en stuurt het door. We waren 24 uur live te volgen. Alles gericht om ervoor te zorgen dat er veel reuring gemaakt wordt voor waterstof.

Wie deed ermee?

Er deden veel ‘jonge honden’ mee, super enthousiaste mensen van bv een onderwijsinstelling of van bedrijven die werkzaam zijn in de waterstof. Je ziet wel dat het heel innovatief is en de toekomst heeft.

Wat hebben jullie in 24 uur gedaan en waar zijn jullie geweest? Niet geslapen? 

Veel wakker zijn en een beetje dommelen op de achterbank, dat was het wel in die 24 uur. We zijn in 5 landen geweest: Nederland, België, Frankrijk, Zwitserland (ongeveer 5 minuten haha voor de punten) en vooral ook in Duitsland. Daar vind je ook de meeste tankstations.

Had je al eerder in een waterstofauto gereden? 

Ja een keer eerder op het circuit van Zandvoort. Maar niet eerder zo gewoon op de snelweg. Onze Toyota Mirai reed als een zonnetje. Hij ligt lekker stabiel op de weg en trekt snel op. De auto zit vol met technische snufjes zoal adaptive cruise control, zodat de auto afstand houdt van je voorganger/ Maar ook lane assist zodat je in je eigen rijbaan blijft. Best wel handig op die grote Duitse snelwegen. En het rijdt heel lekker stil, geen herrie van een diesel- of benzinemotor. Dus we konden goed met elkaar praten, dat was heel gezellig. En belangrijker, geen vieze uitlaatgassen, alleen af en toe een drup water.

Hoe vaak hebben jullie getankt? Hoe gaat dat eigenlijk tanken? Wat tank je dan en hoe lang kun je daarmee rijden?

Tanken met een waterstofauto is best wel makkelijk. Een beetje zoals met een gasauto. Je koppelt de nozzle gewoon aan en tankt dan wat kilo’s. Met onze auto kon je zo’n 4,5 kilo waterstof tanken, daar konden we ongeveer 450 kilometer mee rijden. Op een bepaald moment werd het wel een beetje spannend toen bleek dat een van de tankstations waar we op weg naartoe waren om te tanken defect was. Op onze app kregen we een melding van een storing. Toen was het even spannend of we de volgende zouden halen, maar dat is gelukt! Geen van de teams is onderweg stil komen te staan, dus dat is een goed teken ondanks het feit dat er nog niet zoveel laadstations zijn.

Wat heb je geleerd dat je nog niet wist?

Wat ik geleerd heb -ik ben onderzoeker en geïnteresseerd in techniek- is dat de Duitse tankstations iets beter uitgerust zijn op het niet laten bevriezen van de nozzle. Die kan namelijk door de drukverschillen behoorlijk koud worden en bevriezen. Interessant om te zien dat die verschillen in techniek er nu zijn.

Jullie team heeft niet gewonnen (…) Wat gaan jullie volgende keer anders doen? 

Haha nee we hebben zeker niet gewonnen. Wij hebben een geweldige tijd gehad, met veel mensen gesproken en laten zien dat rijden met een waterstofauto gewoon goed gaat. En we kozen er als team ook voor om onderweg ook lekker even te gaan eten met elkaar. De volgende keer gaan we ons vooraf wat meer verdiepen in de opgaven en kijken wat een slimme strategie is om veel punten te verzamelen.

waterstofauto

Aha we horen volgende keer?

Ja! Ik vond het heel leuk en ga volgende jaar weer meedoen. Door dit soort events kunnen we aan mensen laten zien dat rijden op waterstof goed werkt en een schoon alternatief is voor benzine en diesel!

Wie heeft er gewonnen? 

Het winnende team is van de H2 Challenge 2022 is The fast and Hydrofurious, gefeliciteerd!

The Fast and Hydrofurious