Home » Nieuwsbrief december 2022

Nieuwsbrief december 2022

logo's waterstof Utrecht en Life NEW HYTS

 

In deze nieuwsbrief: 

 • Vraag en aanbod zwaar transport op waterstof vonden elkaar in Nieuwegein
 • Hoe versnellen we zwaar transport op waterstof? 9 vragen over zwaar transport op waterstof
 • Primeur: De eerste waterstofbestelauto is in Nederland en vanaf nu te bestellen!
 • Vijf landen in 24 uur in een waterstofauto, slaap je dan nog wel? De 24H2 challenge
 • Wanneer is het waterstoftankstation van Fountain Fuel in Amersfoort gereed?
 • Veel interesse voor onze ronde tafel op het Nationaal Waterstofcongres
 • 20-jarig jubileum Nederlandse Waterstof en Brandstofcel Associatie 
 • Werkplaats waterstof: Innovatie & Businesscases in 2023
zaal met mensen tijdens bijeenkomst waterstof in zwaar transport

Waterstof in zwaar transport, 23 november 2022

Woensdag 23 november vond de bijeenkomst ‘Waterstof voor zware transportvoertuigen’ plaats bij KWR Water Research Institute, georganiseerd vanuit het ‘Convenant waterstof in mobiliteit Provincie Utrecht’.

Wij kijken terug op een geslaagde bijeenkomst waar producenten en transporteurs een stukje dichterbij elkaar kwamen. Maar liefst elf leveranciers en producenten gaven aan hoever ze zijn met de ontwikkeling en levering van waterstoftransportvoertuigen:

 • Hojun Suh van Hyundai Hydrogen Mobility AG
 • Joost Koopmans van Volvo Group
 • Peter Kramer van DAF Trucks NV
 • Loek Vroon van Iveco Group
 • Richard Bos van Daimler Truck AG
 • Paul Bruns van FAUN
 • Marcel de Rycker van Tevva Hydrogen Electric Trucks
 • David Boerhof van Shell/Paul Nutzfahrzeuge
 • Hans van Dijk van GINAF Trucks Nederland B.V.
 • Aldwin Oechies van Holthausen Clean Technology
 • Robert Goevaers van HyTrucks

De transporteurs merken dat opdrachtgevers steeds meer vragen om duurzaam vervoer en bereid zijn om ervoor te betalen, maar we moeten nog grotere stappen zetten om duurzaam vervoer op een hoger niveau te brengen. De transportsector vroeg aandacht voor een haalbare Total Cost of Ownership, een goed nationaal en internationaal dekkend infrastructuurnetwerk en liefst bemande tankinfrastructuur in de opstartfase.

Maartje van der Avert van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat legde de contouren van de toekomstige subsidieregeling uit, die vanaf 2024 zal gaan lopen. Lees hier meer informatie over deze regeling. In 2024 is het budget 22 miljoen euro, op termijn waarschijnlijk meer. De eerste call is gericht op de logistieke sector. Na uitbreiding van het budget komen andere modaliteiten aan bod. Samenwerking in consortia van producenten, verladers en vervoerders samen met de infra-exploitanten is een belangrijke voorwaarde.
presentatie tijdens bijeenkomst waterstof in zwaar transport
Binnenkort volgt een aftermovie met een impressie van deze bijeenkomst.

Als vervolg op deze bijeenkomst gaan we kleinere verdiepingssessies organiseren samen met de individuele producenten, waarvoor we geïnteresseerde transporteurs uitnodigen. Hierbij willen we vanuit consortia vraag en aanbod verbinden en zo de productie van waterstoftransportvoertuigen versnellen.
Volgend jaar is er opnieuw een brede bijeenkomst om om elkaar te informeren en inspireren.

Regina Horbach en Bert Strijker

Hoe versnellen we zwaar transport op waterstof? 9 vragen en antwoorden

Zwaar vervoer op waterstof lijkt een goed alternatief voor diesel en nodig naast de initiatieven voor elektrisch vervoer. Wat speelt er en hoe komt er een versnelling op gang?
Lees de negen veel gestelde vragen over zwaar transport op waterstof.

 

De eerste waterstofbestelauto: De lucht die eruit komt is schoner dan die erin gaat!

bestelauto's op waterstof
Op 6 december was KWR gastheer van de Opel Vivaro e Hydrogen van Stellantis, mogelijk gemaakt door inspanningen van het H2-Platform.

Je ziet bijna niets bijzonders aan deze bestelwagen, want de waterstoftanks zitten onder de laadruimte en het accupack onder de bestuurdersstoel. Maar de lucht die uit de auto komt is schoner is dan de lucht die erin gaat!

Stellantis nodigde iedereen uit om een proefrit te maken en met eigen ogen te zien hoe de bestelauto van de nabije toekomst eruit ziet.

De waterstofbestelauto is nu te bestellen en volgend jaar leverbaar. U kunt contact opnemen met Bjorn Braakhekke voor meer informatie.

Team dat meedeed aan de waterstof challenge

Waterstofchallenge 24H2 Challenge

Op 11 en 12 november deed het team van Waterstof Utrecht, LIFE NEW HYTS en Platform Groene hart werkt! mee aan de 24H2 Challenge. Regina Horbach, Bert Strijker, Daniël Bakker en Jolanda Ledoux zaten 24 uur met elkaar in een waterstofauto. Het was een lange nacht met een leuke leerzame ervaring.

“Daniel slaap je dan nog wel?” Lees hier het interview met Daniel Bakker over zijn deelname aan de H2 Challenge

Kijk hier de foto’s van de 24H2 Challenge.

En klik hier voor de aftermovie met een mooie impressie van de 24H2 Challenge!

Schrijf u via www.waterstofchallenge.nl/nl/ alvast in voor volgend jaar: 6 & 7 oktober.

druk op de knop voor start bouw waterstoftankstation

Bouw waterstoftankstation Amersfoort gestart

In oktober is de bouw van energiestation Fountain Fuel in Amersfoort van start gegaan. Het wordt een waterstoftankstation met tevens elektrische oplaadpunten, op industrieterrein De Wieken. Naar verwachting zal het in april 2023 operationeel zijn.

bouwplaats waterstoftankstation

Bij het openingsevent waren meer dan 100 aanwezigen, sterke inhoudelijke gesprekken op het podium en veel persaandacht. Bekijk hieronder de aftermovie voor een mooie impressie van deze bijeenkomst en informatie over de plannen met nog meer waterstoftanktations van Fountain Fuel.

U kunt Fountain Fuel verder volgen via LinkedInTwitter en u aanmelden voor hun nieuwsbrief.

Eerder waren de plannen van Fountain Fuel in Amersfoort al te zien in deze leuke video van Waterstof tot praten.

Aftermovie startevent bouw waterstoftankstation Fountain Fuel Amersfoort
video bouw waterstoftankstation
waterstofcongres

Nationaal Waterstof Congres

Tijdens het Waterstofcongres op 15 december 2022 in Utrecht gaven Bert Strijker van het EnergieCollectief Utrechtse Bedrijven (ECUB), Regina Horbach van de Provincie Utrecht en Daniël Bakker van KWR Water Research Institute een rondetafelsessie over het ‘Convenant waterstof in mobiliteit provincie Utrecht en over het project LIFE NEW HYTS.

Er was veel belangstelling voor de sessie. De aanwezigen vonden het bijzonder dat de provincie dit project aanjaagt en zorgt voor het bij elkaar brengen van bedrijven, overheden en andere partijen. Ook waren ze geïnteresseerd in wat we tot nu toe hebben gedaan aan onder andere het bij elkaar brengen van vraag en aanbod, het lobbyen voor wetgeving & subsidies, het voor elkaar krijgen van lokale productie van groene waterstof, en wanneer en hoe transportvoertuigen op waterstof leverbaar zijn.

Meer informatie over het waterstofconges: https://euroforum.nl/waterstof

Nederlandse Waterstof & Brandstofcel Associatie

20-jarig jubileum Nederlandse Waterstof & Brandstofcel Associatie

Op 16 december 2022 waren we bij Provincie Utrecht voor het 20-jarig jubileum van de ‘Nederlandse Waterstof & Brandstofcel Associatie’ NWBA. Hier werd het belang van waterstof benadrukt.

Daniël Bakker van KWR Water Research Institute vertelde over het LIFE NEW HYTS project en de groei van waterstof in de mobiliteit in de provincie Utrecht.
Daarnaast vertelden Bert Strijker en Regina Horbach over het ‘Convenant waterstof in mobiliteit provincie Utrecht’. De provincie Utrecht werkt aan een goede samenwerking tussen overheden, bedrijven en andere partijen.

Ad van Wijk won dit jaar Erik Middelman Innovation (EMI) award. Ad is een zeer toegewijde wetenschapper en heeft zijn ondernemende hart gebruikt om de waterstof in Nederland serieus op de kaart te krijgen.

Meer informatie: www.nwba.nl en het LinkedInbericht van de NWBA: https://www.linkedin.com/posts/nwba_vandaag-vierden-wij-ons-20-jarig-jubileum

Werkplaats Waterstof: Innovatie & Businesscases

Living Lab Regio Foodvalley Circulair organiseert op woensdag 25 januari van 15.00 tot 17.30 in Nijkerk de 8e bijeenkomst van de Werkplaats Waterstof.

Tijdens de bijeenkomst zal men de nieuwe aanpak van de Werkplaats Waterstof 2023 toelichten onder begeleiding van inspirerende sprekers. Het thema is ‘Innovatie en toepassing van Waterstof in de Agrarische Sector’.

Om de toepassingen van waterstof op te schalen is het belangrijk om te innoveren. Innoveren over de hele keten, van het opwekken van waterstof tot aan het gebruik van waterstof voor verschillende functies. Maar ook innoveren en verbinden met verschillende branches, zoals transport, landbouw, bedrijventerreinen en industrie, om zodoende waterstofbusinesscases rond te krijgen.

Meld u aan via https://regiofoodvalleycirculair.nl/agenda/werkplaats-waterstof-8-innovatie-businesscases

We wensen u fijne groene feestdagen en een duurzaam waterstofjaar!

groene kerstman

Website Website
LinkedIn LinkedIn
Twitter Twitter

Copyright © 2022
Waterstof Utrecht / LIFE NEW HYTS